Wereld veganismedag 2023

Door Jesse op

Lifestyle

Vandaag is het de 29ste Wereld Veganismedag. Een dag waarop mensen de voordelen van veganisme voor dieren, mensen en het milieu vieren, maar ook het begin van World Vegan Month.

Hierbij alvast een aantal statistieken om op deze dag bij stil te staan.

28% van de deelnemers aan Veganuary blijven plantaardig eten

Maar liefst 28% van de deelnemers aan Veganuary blijven bij hun nieuwe plantaardige dieet, en 52% geeft aan dat ze de consumptie van dierlijke producten heeft gehalveerd. Er hebben er een recordaantal van 700,000 mensen zich ingeschreven om in januari mee te doen aan de Veganuary challenge.

70% van de Gen Z generatie wil vegan worden, voornamelijk voor de gezondheid

De Medical Inspiration Daily For Stronger Society (Midds) heeft een onderzoek onderzoek gedaan onder meer dan 3000 veganisten, maar ook niet veganisten. Hieruit bleek dat 70% van de zogenaamde Gen Z generatie (mensen geboren tussen 1997 en 2012) ervoor heeft gekozen om veganist te worden vanwege gezondheidsredenen.

Consumenten vinden smaak en gezondheid de belangrijkste punten voor plantaardig eten

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat consumenten meer nadruk leggen op de smaak- en gezondheidsaspecten van plantaardige voeding.

Zo is in Groot-Brittannië is een onderzoek gedaan onder 1000 personen waaruit bleek dat 66% hiervan vond dat plantaardige alternatieven slechter smaken dan echt vlees. In Australië kwamen uit een onderzoek soortgelijke resultaten naar voren.

In de Verenigde Staten zijn de gezondheidsaspecten, dierenwelzijn en smaak de grootste drijfveren om plantaardig te eten, waar textuur, prijs en verwerking de grootste negatieve factoren zijn.

Plantaardige voeding is met 21% gegroeid in Europa

Uit een analyse van het Good Food Institute (GFI) behaalde de markt voor plantaardige voeding in Europa in 2022 een recordomzet van € 5,7 miljard, een stijging van 21% ten opzichte van 2020.

Bedrijven in plantaardige voeding hebben $1,2 miljard opgehaald in 2022, maar worden ingehaald door bedrijven in fermentatie

Volgens hetzelfde GFI hebben bedrijven in plantaardige voeding in 2022 $1,2 miljard binnengehaald. Dit is een daling ten opzichte van de $2 miljard in 2021. In de eerste helft van 2023 is dit bedrag “slechts” $124 miljoen, vergeleken met de $273 miljoen van de bedrijven in op fermentatie gebaseerde alternatieve eiwiwitten.

Vlees- en melkveehouders ontvangen 1000 keer meer financiering dan plantaardige bedrijven

Uit een onderzoek van Stanford University blijkt dat vlees- en melkveehouders 800 tot 1200 keer meer financiering ontvangen dan vleesvervangers in de EU en VS. Investeringen van de publieke sector in plantaardig vlees bedroeg tussen 2014 en 2020 $42 miljoen. Een schijntje ten opzichte van de $35 miljard die naar vlees en zuivel ging.

74% van de Amerikanen denken dat de vlees- en zuivelindustrie niets te maken heeft met klimaatverandering

Ondanks al het bewijs denkt 74% van de Amerikanen niet dat het eten van vlees enige impact heeft op het milieu, voor de zuivel is dit zelfs 77%.

Veganisme kan uitstoot, landgebruik en watervervuiling met wel 75% verminderen

Uit uitgebreid onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food blijkt dat een veganistisch dieet voor 75% minder uitstoot van klimaatverandering zorgt vergeleken met een diëten waar in mensen dagelijks meer dan 100 gram vlees consumeren.

In dit onderzoek kwam ook naar voren dat een verschuiving weg van dierlijke producten zorgt voor een vermindering van 66% in vernietiging van wilde dieren en een afname van 54% in de waterconsumptie.

Het aantal veganistische Amerikanen is het laagst sinds 10 jaar

Uit een onderzoek van Gallup blijkt dat het aantal veganisten in de Verenigde Staten sinds 10 jaar niet meer zo laag geweest.