Spaghetti carbonara
Door Jesse op
35 minuten
4 personen
Hoofdgerecht
Avondeten
Heerlijk romige vegan spaghetti carbonara met plantaardige spekjes, haver crème fraîche en kala namak. De kala namak geeft het gerecht een subtiele ei-achtige.
Ingrediënten
- 350 gSpaghetti
- 2 tenenKnoflook
- 1 middelgroteUi
- 175 gPlantaardige spekjes (Vivera)
- 240 gHaver crème fraîche (AH)
- 3 tlKala namak
- 15 gPeterselie
- 50 gBoter
- 1 elOlijfolie
- 1 tlPeper
- 2 tlZout
Bereidingswijze
- Zet een grote pan met ongeveer 2 liter water op het vuur om te koken.
- Pel de knoflook en kneus deze met de platte kant van een mes.
- Voeg één theelepel zout aan het kokende water toe en doe de spaghetti erbij. Wanneer deze weer kookt zet je het vuur lager en laat 10 minuten, of tot al dente sudderen.
- Bak terwijl de spaghetti kookt de vegan spekjes met de knoflook. Doe 50 gram boter in een sauspan of wok. Zodra de boter gesmolten is doe je de spekjes en knoflook erbij. Ik vind het zelf lekker om er een uitje bij te fruiten. Dit doe ik tegelijk met de spekjes en knoflook.
- Bak dit ongeveer 5 minuten op middelhoge temperatuur, en roer regelmatig tot de spekjes gekleurd en knapperig zijn. De knoflook heeft zijn smaak ondertussen afgegeven. Haal deze uit de pan en gooi deze weg.
- Zet het vuur van de spekjes lager en doe hier de haver crème fraîche en kala namak bij, en roer dit door elkaar. De kala namak geeft het gerecht een subtiele ei-achtige smaak. Je kunt dit ook vervangen door gewoon zout.
- Wanneer de spaghetti klaar is voeg je deze toe aan de sauspan met een pastalepel of een tang. Er mag gerust een beetje kookvocht bij de sauspan. Dit zorgt ervoor dat de saus wat dunner wordt en beter aan de spaghetti blijft plakken.
- Roer de spaghetti door de saus en laat dit nog 2 minuten op laag vuur staan. Voeg eventueel nog een beetje kookvocht toe als de saus te dik wordt.
- Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout.